Blog

Jak se zbavit mravenců z domu jednou provždy

68views

 

Mravenci jsou jedním z nejneškodnějších druhů hmyzu, který může napadnout celou domácnost.

 

To však neznamená, že je můžeme… hostit ve svém domě a nechat je žít s našimi kuchyňskými potravinami.

Prvním řešením, které každého napadne, když se setká s hmyzem, je postříkat ho běžnými komerčními repelenty. Jistě, tato metoda dokáže vyhubit brouky, kteří se v danou chvíli nacházejí v okolí.

Problém však trvale nevyřeší a samozřejmě to není ani řešení prospěšné pro naše vlastní zdraví.

Abyste se mravenců zbavili jednou provždy, je třeba přijmout drastická opatření. Tato opatření zahrnují nejen jejich vyhubení, ale také řadu opatření, která zabrání jejich návratu.

Základní tipy pro každou místnost v domě

Mravenci nás navštěvují spíše na jaře a v létě. Přilétají otevřenými okny, balkonovými dveřmi a škvírami, které mohou být v okenních rámech.

Nejčastěji se objevují v kuchyni a na balkoně, odkud často vnikají do obývacího pokoje.

Dočasným řešením je proto instalace zástěn na okna vašeho domu.

Jak se zbavit mravenců z obývacího pokoje a ložnice?

Není běžné, aby si mravenci dělali hnízda v obývacím pokoji nebo v ložnici. Důvodem je, že v těchto prostorách není žádná potrava.

Pokud však mravence v těchto prostorách spatříte, můžete podniknout velmi jednoduché kroky.

Krok 1: Najděte vchod pro mravence

Odkud se vzali mravenci? Byly tam otevřené balkonové dveře nebo okno, nebo ne?

Na tomto místě jen řekneme, že pokud máte časté problémy s vnikáním hmyzu do domu, je možná na čase zvážit umístění sítí na okna domu. Pomohou vám vyřešit opravdu mnoho problémů.

Pokud nebyla otevřená okna a dveře, pak bohužel budete muset přestěhovat nábytek a hledat možný otvor, kudy se mravenci do domu dostali.

Pokud díry najdete, řešením je jejich uzavření plastelínou a po následné dezinfekci byste je měli uzavřít tmelem.

Krok 2: Dezinfekce místa

K vyhubení mravenců v obývacím pokoji a ložnici můžete použít přírodní prostředek proti hmyzu z bílého octa nebo citronu.

Jednu z těchto dvou složek zřeďte s trochou vody a dejte je do rozprašovače. Poté je nastříkejte přímo na vetřelce, abyste je vyhubili.

Poté byste měli podlahu vydezinfikovat, aby se do těchto míst nechtěli vracet. To znamená normálně vytírat a místo mýdla používat ocet.

Stačí dát do kbelíku s mopem teplou vodu a velké množství octa a důkladně vytřít podlahu v rozích i uprostřed. Zápach bude pro mravence zcela odpudivý.

Krok 3: Provoňte prostor

Pokud vám to ještě nebylo jasné, mravenci jsou tvorové, kteří se řídí svým čichem. Jinými slovy, jdou tam, kde jim to voní.

Z tohoto důvodu vám doporučujeme změnit vonný vzdušný prostor. Použijte esenciální oleje z máty peprné, máty kopinaté nebo skořice, abyste vytvořili přirozenou vůni.

Postup je jednoduchý. Do lahvičky s rozprašovačem dejte trochu vody a esenciální olej a protřepejte, abyste vytvořili jednotnou směs.

Případně v malém hrnci s vodou povařte 2 tyčinky skořice nebo několik lístků máty či ostružiníku a pak směs vložte do lahvičky s rozprašovačem.

Poté, co vůni připravíte, postříkejte svůj prostor, zejména místa, kam se mohou dostat mravenci. Pro vás bude vůně skvělá, ale mravence bude účinně odpuzovat.

Stojí za zmínku, že stejným způsobem můžete dezinfikovat koupelnu a zabránit tak napadení mravenci.

Jak dostat mravence z balkonu?

Mravenci mohou přijít na váš balkon a postavit si hnízda na vašich rostlinách. To samo o sobě může být nepříjemné, zejména pokud pěstujete semena v květináčích. Mravenci totiž mohou semena vzít a odnést si je do hnízda jako potravu.

Existuje však ještě jeden důvod, proč hmyz z balkonu dostat. Tím důvodem je, že odtud mohou být velmi rychle nalezeni uvnitř domu.

Krok 1: Zabijte mravence

Balkon je nejsnadnějším místem, kde lze mravence spatřit. Stačí se podívat na půdu v květináčích a zjistit, kde se shromažďují.

Jedním ze způsobů, jak se zbavit celých hnízd, je přihodit mletý červený pepř (kajenský pepř).

Můžete je také zlikvidovat výrobou jednoduchého repelentu proti hmyzu z prostředku na mytí nádobí, alkoholu a trochy vody.

Stačí dát stejné množství prostředku na mytí nádobí a alkoholu a trochu vlažné vody do láhve s rozprašovačem. Dobře protřepejte, abyste vytvořili směs, a nastříkejte ji na hnízdo.

Stejný přípravek proti hmyzu můžete použít i uvnitř domu, jen to nedoporučujeme, protože alkohol není vhodný pro dlouhodobé použití kvůli svému velmi silnému zápachu.

Krok 2: Investujte do správných rostlin

Jak bylo uvedeno výše, máta a máta mají vůni, kterou mravenci nesnášejí.

Pokud si tedy na balkon zasadíte rostlinu v květináči, výrazně snížíte pravděpodobnost, že mravenci váš balkon navštíví. Zároveň budete mít čerstvou mátu a spearmint na vaření!

Také bazalka je skvělá rostlina s odpuzujícími vlastnostmi vůči hmyzu. Můžete také vysadit rostlinu bazalky, která posílí působení ostatních dvou.

A konečně, říká se, že vám mohou pomoci zbytky řecké kávy a filtrované kávy. Pokud chcete, aby vaše rostliny odpuzovaly mravence, použijte po obvodu každého květináče trochu kávové sedliny. Tímto způsobem byste měli mravence odradit od přístupu k vašim rostlinám.

Jak dostat mravence z kuchyně?

Krok 1: Odstraňte všechny zdroje potravy

Něco, co vám připadá zanedbatelné, může být pro mravence pochoutkou. Nenechávejte drobky a kapky pití na lince nebo na podlaze. Používejte také těsně uzavřené nádoby na cukr, mouku, luštěniny a vše ostatní, co mohou mravenci přenášet. Pokud neucítí pach jídla, nebudou do prostoru vstupovat. Pokud se přesto dostanou dovnitř, ale nic nenajdou, zaženete je mnohem snáze.

Krok 2: Uzavřete potenciální vchody

Jak bylo uvedeno výše, je velmi důležité zjistit, kudy mravenci do prostoru vnikají, a otvory uzavřít. Provizorním řešením, jak uzavřít malý otvor, resp. škvíru, je plastelína. Před uzavřením otvoru je dobré do něj vložit trochu skořicového prášku nebo čerstvé lístky máty nebo peprmintu. To pomůže mravence ještě více odpudit a nebudou se snažit otvor znovu otevřít. Trvalejším řešením je však zatmelení nebo použití silikonového lepidla.

Krok 3: Dezinfikujte povrchy

Pracovní desku a kuchyňské povrchy očistěte vodou s octem nebo citronem. Kromě toho, že mravenci nesnášejí vůni octa a citronu, pomáhají tyto složky také přirozeně dezinfikovat plochu. Čím čistší je kuchyňský prostor, tím menší je pravděpodobnost napadení hmyzem. Můžete také často vytírat vodou s octem, aby vaše podlaha sama odpuzovala nežádoucí návštěvníky. Samozřejmě můžete prostor také vhodně provonět, jak bylo popsáno u obývacího pokoje a ložnice.

Leave a Response