Blog

Lékař: Jak správně používat klimatizaci v létě?

45views

 

Pokud nemůžete přežít horké dny bez klimatizace, je důležité vědět, jak ji správně používat, abyste si nepoškodili zdraví. Existuje však riziko, že se neosvěžíme, ale přechladíme a onemocníme – lékař nám poradil, jak tomu předejít. Podle otolaryngologa Nijaze Muchamadjarova klimatizace při správném používání zdraví neškodí.

Jak je správné používat klimatizaci v létě?

Abyste si nepoškodili zdraví, měl by být režim klimatizace nastaven na +23-+24 °C. V horkém počasí můžete nastavit teplotu o 3-4 °C nižší, než je venkovní teplota, a postupně ji každou půlhodinu snižovat na optimální hodnotu.

Jaká jsou rizika spojená s klimatizací

Během dne se navíc doporučuje, aby proud studeného vzduchu směřoval nahoru ke stropu. V noci by měla klimatizace běžet na minimální výkon.

Mnoho klimatizačních systémů neudržuje stálou výměnu vzduchu, ale pouze ochlazuje vzduch v uzavřeném prostoru. Za takových podmínek se po místnosti začne šířit prach, žmolky, vlna a patogenní bakterie. Proto odborník doporučuje „vhánět“ do místnosti nový vzduch každých 15-30 minut.

Je důležité pravidelně čistit a dezinfikovat filtry přístroje. Základní čištění je lepší svěřit jednou ročně profesionálům a samotné filtry klimatizace stačí umýt jednou za 2-3 týdny.

Pravidelné používání klimatizace může vést k dehydrataci pokožky, což časem vede k suché a vrásčité pokožce. Neustálé vysušování pokožky dále ovlivňuje vrstvy epidermis a způsobuje její olupování a svědění. Proto je důležité nezapomínat na hydratační přípravky na pleť.

Přechod z velmi chladné místnosti do teplé nebo naopak může u mnoha lidí vyvolat nepříjemné pocity. Náhlý přechod mezi dvěma extrémními teplotami vyvolává v těle stresovou reakci. Neustálé používání klimatizace může narušit schopnost regulace přenosu tepla. Časté vystavení chladnému vzduchu může zhoršit toleranci vůči horkému počasí. Mnoho lidí zaznamenává obtížnou toleranci teploty při přechodu z klimatizované místnosti na rozpálenou ulici. To může vyvolat závažné kardiovaskulární onemocnění.

Pokud není jednotka řádně udržována, může dojít k jejímu znečištění a potenciálnímu ohrožení. Filtry a vnitřní části klimatizace se stávají domovem mnoha dalších bakterií a plísní. Podle odborníků může voda v klimatizačních jednotkách, která kondenzuje v potrubí, pokud není cirkulována a odstraněna, obsahovat bakterie zvané legionella. Tyto patogeny mohou vést k legionářské nemoci (SARS) s příznaky, jako je vysoká horečka a kašel, dušnost a malátnost.

I změny teploty nebo vlhkosti mohou podráždit nosní membrány a způsobit rýmu, kýchání nebo ucpání nosu. Možné jsou také bolesti v krku ze suchého vzduchu v klimatizované místnosti, zejména pokud jsou nohy nebo celé tělo neu



Leave a Response