Blog

Moje tchyně vynášela krabici mléka na zahradu. Myslela jsem si, že je blázen, dokud jsem se nedozvěděla jeho tajemství.

33views

 

Amatérští zahrádkáři už jistě vědí, k čemu je na zahradě dobrá kávová sedlina nebo vaječné skořápky. Ale málokdo ví, jak užitečné je na zahradě mléko. To jsme nyní vyzvedli, protože obsahuje také mnoho užitečných živin pro rostliny, takže by byla škoda ho nevyzkoušet.

K čemu je mléko na zahradě dobré

Výživová hodnota mléka na zahradě

Obsah vápníku v mléce posiluje strukturu rostlin, zatímco obsah cukru podporuje zdravý růst. Živiny obsažené v mléce mají pozitivní vliv nejen na člověka a zvířata, ale chrání také naše rostliny. Připravte si roztok mléka a vody v poměru 1:1 a postříkejte jím rostliny, ale jen s mírou, protože nadměrné používání může být škodlivé.

Mléko jako přírodní dezinfekční prostředek

Antiseptické vlastnosti mléka lze využít na slunných místech. Zahradní nářadí, například zahradnické nůžky, lze také dezinfikovat namočením do mléka. Tato metoda je šetrná k nářadí a vyhýbá se použití bělicích prostředků.

Mléko proti plísním

Mléko může pomoci v boji proti plísním a jiným houbovým infekcím. Smíchejte jeden díl mléka se 2-3 díly vody a každých deset dní, zejména na začátku sezóny, jím preventivně postříkejte listy rostlin.

Vliv mléka na půdu

Přidání mléka do kompostu nebo přímo do půdy může pomoci zlepšit zdraví rostlin. Použití mléka nebo roztoku sušeného mléka zlepšuje kvalitu půdy, pomáhá rostlinám v boji proti různým chorobám a škůdcům a zvyšuje schopnost půdy zadržovat vodu a vzduch.

Mléko na ochranu rajčat

Hniloba rajčat je často způsobena nedostatkem vápníku. Abyste zabránili hnilobě a dalším chorobám, použijte mléčný postřik ze směsi 1 dílu odstředěného mléka a 9 dílů vody a rostliny jím do poloviny léta postříkejte.

Používání mléka s vysokým obsahem tuku může pomoci v boji proti mšicím, kobylkám a hrabošům. Postřik mlékem snižuje napadení tímto hmyzem.

Mléko a melasa proti plevelům

Směs mléka a melasy zvyšuje obsah cukru v rostlinách a pomáhá udržet plevel na uzdě. Všechny formy mléka, ať už plnotučné, polotučné, syrové, sušené nebo odtučněné, jsou vynikající pro udržení zdraví půdy a rostlin na zahradě. Přídavek melasy může dále zvýšit účinek mléka tím, že vyživuje prospěšné mikroorganismy.

 

Leave a Response