Blog

Nejlepší hnojivo na ochranu rajčat před škůdci

125views

Nejprve je důležité pochopit, co rajčata vyžadují z hlediska výživy. Dávají přednost hnojivům s vysokým obsahem fosforu a draslíku, které podporují vývoj kořenů a tvorbu plodů. V počátečních fázích růstu je důležitý také dusík, ale jeho nadměrné množství může vyvolat nadměrný růst listů na úkor plodů.

Kompost a humus zlepšují strukturu půdy a podporují zadržování vláhy.

Dřevěný popel je vynikajícím zdrojem draslíku a stopových prvků. Kromě výživných vlastností slouží popel díky své suchosti a zásaditým vlastnostem jako přírodní repelent proti slimákům.

Drcené vaječné skořápky nejenže dodávají do půdy vápník, čímž zabraňují chorobám, jako je například hniloba květů rajčat, ale svými ostrými hranami mohou také odpuzovat slimáky.

Kávová sedlina je vynikajícím hnojivem, které obohacuje půdu o dusík. Kromě toho může kofein odpuzovat slimáky a další škůdce.

Ačkoli se nejedná o hnojivo, měděný drát umístěný kolem záhonů s rajčaty může slimáky odpuzovat, protože měď reaguje s jejich slizem a znepříjemňuje jim život.

Roztok česneku, kopřiv a chilli papriček může sloužit nejen jako hnojivo, ale také odpuzovat slimáky a hmyzí škůdce.

Jak připravit univerzální hnojivo?

Smíchejte kompost (10 kg) s dřevěným popelem (1 kbelík) a přidejte drcené vaječné skořápky (500 g). Tuto směs použijte při výsadbě rajčat a také jako hnojivo během vegetace.

Kromě toho použijte kávovou sedlinu k posypání kolem kořenů rostlin a kolem záhonů umístěte měděný drát nebo pás drcených skořápek. Nezapomeňte rostliny pravidelně postřikovat nálevem z bylinek a pepře, který odpuzuje škůdce.

Při použití popela existují další tři způsoby hnojení rostlin:

  • Při výsadbě sazenic přidejte do jamek suchou hmotu;
  • použití nfusion pro kořenové hnojení – k přípravě je třeba vzít 2 šálky popela a rozpustit jej v 10 litrech vody, poté hnojit výsadbu u kořene s použitím 0,5 litru přípravku na keř. Krmení by se mělo opakovat po 5-6 takových ošetřeních za sezónu;
  • listový krmný roztok – pro přípravu rozpustíme 300 g popela ve 3 litrech vody, půl hodiny vaříme, ochladíme a necháme 5 hodin odstát. Poté se objem zvýší na 10 litrů, přecedí se, přidá se 40 g tekutého nebo pracího mýdla a rostliny se postříkají.


Leave a Response