Blog

Pokud se o okurky budete takto starat, v létě vykvetou.

55views

Podle zahrádkářského kalendáře je možné sázet okurky od poloviny dubna, ale proměnlivé počasí mnohé přibrzdilo. Pokud patříte k těm opatrnějším a s výsevem nebo výsadbou teprve začínáte, mohou vám tyto zásady pomoci zajistit bohatou úrodu okurek.

Načasování výsadby

V polovině května je výsadba okurek bezpečná, protože mrazy již nehrozí. Vyplatí se však počkat na stabilní noční teploty nad 10 °C, protože okurky nejlépe rostou při denních teplotách mezi 15-30 °C. Pokud předpověď již nepředpokládá chladné noci, můžete začít s výsevem; nebo pokud kupujete sazenice, s výsadbou.

Pěstírna sazenic: je to nutné, nebo ne?

Okurky lze vysazovat až do poloviny července, takže je možné pěstovat sazenice, ale v tomto případě je třeba počkat čtyři týdny před výsadbou. Pokud jste sazenice nepěstovali, je nejlepší vysévat semena přímo do půdy již nyní, aby rostliny neutrpěly šok z přesazování.

Slunečnice

Při setí nebo sázení nejprve půdu nakypřete, uhlaďte a zalijte, aby byla vlhká. Důležité je umístit okurku na místo, kde bude mít celý den slunce, protože je náročná na teplo a světlo.

Vytvoření podpůrného systému

Okurky mají dlouhé úponky, takže potřebují něco, po čem by mohly šplhat. Opěrný systém si můžete snadno vytvořit pomocí kůlů, mříží nebo provázků.

Rozteč řádků a kůlů

Okurky se rády rozrůstají, takže se mohou přerůst, pokud se listy spojí a ze záhonu se stane džungle. Tomu můžete předejít dodržováním vzdáleností při výsadbě nebo výsevu: 80-100 cm mezi řádky a 20-30 cm mezi klíčky.

Požadavky na vodu

Hořká chuť okurek je často způsobena zásobováním vodou. Okurky je třeba zalévat pravidelně, nejméně jednou denně, v horkých a suchých obdobích až dvakrát denně. Při každém zalévání je zalévejte jen mírným množstvím vody, nenamáčejte je.

Stříhání

Mnoho lidí okurky neprořezává, přestože je to pro trvalý výnos nezbytné. Bez prořezávání rostlina jednorázově vytvoří velkou úrodu a po zbytek sezóny jen několik málo plodů. Při řezu odstraňte všechny postranní výhony do výšky 40 cm od země a výhony na vyšších stoncích zkraťte po 1-2 nebo maximálně 3-4 listech.

Ochrana proti houbovým chorobám

Okurky mohou být napadeny různými chorobami, například padlím nebo peronosporou, které mohou zahubit všechny rostliny. Nejlepším způsobem boje proti nim je pravidelný řez, který pomáhá provzdušňovat listy, a důležité je zalévat rostlinu spíše u báze než u listů.

Leave a Response