Blog

Proč venkovní jednotka klimatizace zamrzá?

46views

Pokud víme, jak klimatizaci vybrat, udržovat a pečovat o ni, patří v zimě k nejúspornějším a nejvhodnějším topným zařízením pro domácnost i kancelář. Neznalost témat souvisejících s údržbou a chováním klimatizace v chladném období, stejně jako ignorování doporučení pro péči a odkládání preventivní údržby, vám mohou zahrát špatný žert a uprostřed nejteplejší zimy vás nechat bez vytápění, nebo přinejmenším spotřebič spotřebuje hodně elektřiny a není účinný.

Proto je péče o klimatizaci klíčová pro to, abyste si mohli užívat tepla a ekonomicky fungovat v chladném období. Jedním z nejčastějších problémů spojených s provozem tohoto spotřebiče je zamrzání venkovní jednotky. Proč dochází k zamrzání venkovní jednotky klimatizace a jak se s tímto problémem vypořádat viz nyní.

Proč zamrzá venkovní jednotka klimatizačního zařízení a jak si s tímto problémem poradit?

Odpověď je složitější, než jsme očekávali, a příčiny mohou souviset jak s poruchou, tak s důsledkem fungování samotné jednotky. Pokud přes výparníkovou cívku nefouká dostatek teplého vzduchu, který by odváděl teplo, chladivo se nepromění v teplý plyn.

Místo toho chladivo zamrzne – buď ve výparníkové cívce, nebo v potrubí. To znamená, že příčina tkví ve špatném proudění vzduchu. Ten je však zase způsoben různými faktory. Příčiny špatného proudění vzduchu mohou být různé. A je třeba zjistit přesnou příčinu pro daný případ, vyřešit ji, aby se zlepšilo proudění vzduchu a klimatizace přestala zamrzat. Patří mezi ně např:

– Ucpané vzduchové filtry. Nánosy nečistot na filtru blokují proudění teplého vzduchu v místnosti.

– Příčinou mohou být také ucpané nebo uzavřené větrací otvory. Stejně jako je může blokovat i nábytek nebo záclony.

– Ucpané potrubí. Jejich úkolem je odvádět vodu od studeného chladiva. Pokud jsou však tato potrubí ucpaná a nemohou plnit svou funkci, voda zamrzá.

– Vadný ventilátor. Pokud je množství vzduchu vyfukovaného ventilátorem nedostatečné nebo ventilátor nefouká vzduch vůbec, spirála výparníku zamrzne a spotřebič přestane fungovat.

Odpověď na otázku, proč venkovní jednotka klimatizace zamrzá, lze vysvětlit také způsobem jejího fungování. V chladných měsících, kdy je jednotka v režimu vytápění, vyfukuje žebro venkovní jednotky studený vzduch. Tím se vytváří vlhkost, která kondenzuje na venkovním výměníku tepla a způsobuje jeho syčení. Nejedná se však o předchozí situaci, kterou jsme zvažovali, kdy je příčinou zamrzání závada nebo porucha spotřebiče.

V tomto případě hovoříme o běžných procesech vyplývajících ze způsobu provozu klimatizačního zařízení. To vůbec neznamená, že byste měli nechat venkovní jednotku klimatizace zamrznout. Pokud bude venkovní jednotka zamrzlá, sníží se účinnost jednotky, tj. bude hůře, pomaleji topit, spotřebovávat elektřinu, ale vy si neužijete teplo naplno.

Tento problém má řešení a každý majitel klimatizace by ho měl znát, aby nedopustil plýtvání energií při stání v nedostatečně vyhřáté místnosti.

Co dělat, když venkovní jednotka klimatizace zamrzne?

Zjistili jsme, proč zamrzá venkovní jednotka klimatizace, ale to náš problém neřeší, že? Podívejte se, jak ho můžete vyřešit sami, aniž byste potřebovali pomoc řemeslníka. Aby se zabránilo této situaci – zamrznutí venkovní jednotky klimatizace, byl navržen režim samoodmrazování (Defrost), který účinně rozpouští nahromaděnou námrazu. Používejte jej v zimě, abyste zajistili efektivní a bezproblémový provoz spotřebiče.

Leave a Response