Blog

ROZHOVOR: Z polymeru se dá udělat zázrak – rád modeluje hororové motivy

48views

Mirka je talentovaná umělkyně, která se specializuje na vytváření jedinečných a originálních děl z polymerové hlíny. Mimo jiné přetváří obyčejné talíře, hrnky a příbory v umělecká díla, která zaujmou svou neobvyklou estetikou. Její největší vášní jsou hororové motivy, kterými svým výtvorům dodává tajemný a strašidelný nádech.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro váš domov najdete na naší stránce na Facebooku. .

Dovolte mi, abych vás na úvod požádal, abyste se představil.

Dobrý den, jmenuji se Mirka Fransisová a jsem matkou dvou dětí. Přestože jsem vystudovala ekonomii, vždy mě to táhlo uměleckým, kreativním směrem. Už jako malá holka jsem nejraději kreslila, malovala nebo vytvářela svá „díla“ z hlíny.

Můžete nám představit svou tvorbu?

Jak jsem již zmínila, ráda také kreslím (nejraději portréty tužkou), ale v poslední době se věnuji modelování z polymerové hlíny. Z plastelíny se dá vymodelovat téměř cokoli, takže většinou modeluju na zakázku pro klienta. Buď podle fotografií, obrázků, nebo podle hrubé představy a popisu se snažím přání co nejvěrněji zhmotnit. Nejčastěji modeluji podobizny domácích mazlíčků na hrníčky, skleničky, talíře, příbory. Modeluju také různé filmové motivy (nejraději mám ty hororové). Někdy vytvářím šperky nebo sošky.

Kdy jste začala pracovat s polymerovou hlínou a co vás k tomu přimělo?

S polymerovou hlínou jsem se poprvé setkala asi před šesti lety, když jsem si chtěla vytvořit náušnice podle svých představ. Protože jsem je nemohla nikde sehnat, řekla jsem si, že si je zkusím vyrobit sama. V té době jsem byla na prodloužené rodičovské dovolené se synem kvůli jeho zdravotnímu stavu, tak jsem zkusila něco jiného a doslova se to stalo mou tehdejší duševní hygienou a troufám si říct, že modelování a neustálé přemýšlení o tom, jak se zdokonalit, mě drželo od chmurných myšlenek a dodávalo mi energii. Moje první pokusy o nějaký modeling byly upřímně hrozné a myslela jsem, že to vzdám, ale jsem dost tvrdohlavá a když už něco zkusím, tak v tom chci být dobrá. Takže se mi moje cílevědomost vyplatila a teď, když náhodou dva dny nemodeluju, cítím se divně.

Jaké jsou vaše inspirace pro vaši práci?

Na začátku to bylo asi jako u většiny lidí – na internetu, Pinterestu a tak dále. Ale jak se říká: „S jídlem roste chuť“. Takže postupem času, jak jsem se začal zlepšovat, nápady přicházely samy a já začal zkoušet, co a kolik toho zvládnu.

Máte vyhrazenou dílnu/speciální místnost?

Speciální místnost zatím nemám, kromě malého skladu, kde mám všechno uložené.

Prozraďte nám, prosím, jak se vaše polymerové hrnky vyrábějí.

Nejdůležitější je samozřejmě samotný materiál, nejčastěji používám Cernit, Fimo, někdy Premo. Dále pak zásobu skleniček, různé modelovací pomůcky – mnohé jsem si vyrobila sama, podle toho, jaký tvar potřebuji. I když silikonové formy by mi určitě usnadnily práci, používám je jen sporadicky – některá písmenka, ozdoby. Jinak vše tvaruji ručně, protože chci, aby moje práce byla skutečně ruční. Dále potřebuji brusku, barvy, lepidla, laky a peču v klasické elektrické troubě. Modelování vytvářím přímo na hrnečku, který pak přímo na hrnečku peču. Po vychladnutí ho slepím, přelakuji, zabalím a může cestovat.

Jak dlouho vám trvá zkrášlení jednoho hrnku?

To se nedá konkrétně říct, záleží na náročnosti motivu. Některé mám hotové za 1,5 hodiny, s některými si doslova hraji 1-2 dny. Čas tomu věnuji jen tehdy, když mohu, protože nechci připravit své děti o čas, který trávíme společně, a děti a rodina jsou vždy na prvním místě. Proto se někdy stává, hlavně v předvánočním období, kdy je nejvíc práce, že modeluju, až když všichni spí, a často se přistihnu, že jsou 3-4 hodiny ráno. Samozřejmě se mi také stává, že věci nejdou vždy podle plánu a často nedodržuji rozkazy, i když si dávám velkou časovou rezervu, ale syn je často nemocný a pak se přistihnu, že s ním modeluju na gauči.

Plánujete do budoucna rozšířit svou tvorbu?

Mám obrovské množství nápadů, ale mým nepřítelem je bohužel čas. Nedokážu si natáhnout den a často mi mezi zakázkami (pokud je chci stihnout) a rodinou nezbývá dostatek prostoru na plnohodnotnou realizaci myšlenek a nápadů, kterými můj diář vysloveně přetéká.

Vyrábíte také na zakázku – podle představ zákazníka?

Ano, modeluji hlavně na zakázku. Zejména realistické modelování.

Kde mohu vaše výrobky zakoupit?

Je něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Asi jen to, že by se nikdy neměli nechat odradit počátečním neúspěchem v čemkoli, co dělají, protože jak se říká: „Kreativita je inteligence, která baví.“ A já mám svou zábavu rád.

Leave a Response