Blog

Skvělý trik na čištění stříbrných šperků z běžných ingrediencí, který obnoví zašlý lesk a krásu.

73views

Stříbrné šperky jsou bezpochyby jedním z nejcennějších doplňků, které dodají šmrnc každému oblečení. Co když ale začnou ztrácet svůj původní lesk a krásu? Nemusíte hned běžet do specializovaného obchodu a utrácet peníze za drahé čisticí prostředky. Ve skutečnosti existují skvělé triky na čištění stříbrných šperků pomocí běžných ingrediencí, které jim navrátí zašlý lesk a krásu.

Proč stříbrné šperky časem matní?

Stříbrné šperky jsou krásné, ale časem a častým nošením mohou ztratit svůj původní lesk. Tento jev je způsoben oxidací, při níž stříbro reaguje s různými vnějšími faktory, jako je vlhkost, kůže nebo dokonce světlo. Na povrchu šperku se vytvoří tmavá zoxidovaná vrstva, která není příliš estetická.

Jak čistit stříbrné šperky doma?

Obnovení lesku stříbrných šperků nemusí být složité ani drahé. Stačí použít několik běžně dostupných ingrediencí:

Příprava: Nejprve si připravte následující materiály – fólii, vodu, jedlou sodu a sůl.

Postup:

1) Vezměte skleněnou mísu a vyložte ji alobalem.

2) Vložte do misky stříbrné šperky, posypte je jedlou sodou a solí.

3) Šperky zalijte horkou vodou tak, aby byly zcela ponořené.

4) Při běžném čištění nechte působit 5-10 minut, u velmi znečištěných šperků až půl hodiny.

5) Po dokončení procesu opláchněte šperky čistou vodou a důkladně je osušte.

Zvýšení lesku pomocí octa nebo citronové šťávy

Pokud chcete dosáhnout ještě většího lesku, můžete šperky po vyčištění namočit do octa nebo citronové šťávy. Tento krok není povinný, ale může pomoci obnovit lesk šperků, které i po vyčištění vypadají trochu matně.

Co dělat, když běžný postup nefunguje?

Pokud je šperk stále špinavý, můžete sůl nahradit Coca-Colou a lehce jej vydrhnout měkkým zubním kartáčkem a pastou. Tato metoda je vhodná pro jemné náhrdelníky. Vždy však dbejte na to, abyste tuto metodu nepoužívali na patinované stříbro, protože by mohlo ztratit svou jedinečnost.

A konečně,

Čištění stříbrných šperků pomocí běžných ingrediencí z vaší kuchyně je účinnou a cenově dostupnou metodou, jak obnovit jejich původní lesk a krásu. Díky těmto jednoduchým krokům můžete udržet své šperky v perfektním stavu, aniž byste museli utrácet velké částky za specializované čisticí prostředky.

Leave a Response