Blog

Tchyně vzala vidle a odnesla je na zahradu. Nemohla jsem uvěřit, že je to vůbec dobré.

57views

 

S příchodem jara rozkvétají květy pampelišek a během roku se dále šíří, a tak amatérští zahrádkáři často stojí před problémem, jak tento plevel účinně odstranit ze svých zelených trávníků a zahradních záhonů.

Pampelišky nejenže zabírají místo trávě, ale představují také hrozbu pro ostatní rostliny, protože odčerpávají vodu a živiny z jejich prostředí. Odstranění těchto plevelů však není snadný úkol, protože pampelišky se snadno množí díky svým chmýřím a daleko se rozlétajícím semenům, která se rok co rok znovu množí. Zahrádkáři dospěli ke společnému názoru, že nejlepším řešením je jejich řádné odstranění.

David Rae tvrdí, že ruční odstraňování pampelišek je časově nejnáročnější, ale účinné řešení, zejména v jarních měsících, kdy se objevují první semenáčky. Gary Simmonds se rovněž vyslovil pro ruční vykopávání, přičemž zdůraznil jeho účinnost a prevenci opětovného růstu. Zahradníci zdůraznili, že ruční vykopávání pampelišek je nejlepším řešením a nevyžaduje žádné speciální nářadí, pouze obyčejné zahradnické vidle.

Je důležité poznamenat, že odstranění celého kořenového systému pampelišek je nezbytné, protože jejich kořeny mohou pronikat hluboko do půdy. Udržování vysoké trávy také pomůže zabránit výskytu pampelišek tím, že zastíní jejich semena a zabrání jejich růstu.

Po odplevelení pomůže zamezit růstu nových semen vysypání mulčované posekané trávy na zem. Je však důležité zajistit, aby byly pampelišky řádně zlikvidovány a nešířily se dále po zahradě.

Po úspěšné likvidaci pampelišek je třeba prázdné plochy rychle osít novými travními semeny, aby se trávník rychle obnovil.

Leave a Response