Blog

Touto jednoduchou metodou udržíte cizí kočky mimo svou zahradu

82views

 

Kočky se mohou občas potulovat po našich zahradách a cestou poškodit naše záhony. Odborníci se podělili o přirozený způsob, jak zabránit škodám na vzácných rostlinách způsobeným kočkovitými šelmami.

Někteří lidé mohou kočky potulující se po zahradě považovat za vítaný pohled, pro jiné však mohou být na obtíž, zejména pokud používají záhony jako toalety. Kočkovité šelmy mají ve zvyku vyhrabávat záhony a označovat si místa pachovými stopami, což může do zahrady přilákat další zvířata včetně lišek.

Zabránit zvířatům, aby se do zahrady dostala úplně, je téměř nemožné, ale několik jednoduchých opatření může vaše rostliny ochránit.

Richard Jackson, odborník na zahradničení ze společnosti QVC, navrhl používat na zahradě čajové sáčky.

Chraňte kočky před sazenicemi a mladými rostlinami pomocí levných čajových sáčků. Použité čajové sáčky postříkejte sprejem na uvolnění svalů, který sráží krev. Poté je umístěte na problematická místa zahrady a v případě potřeby je zakryjte zeminou, abyste je skryli. Pokud takový sprej nemáte po ruce, můžete levné čajové sáčky také namočit do mátového nebo levandulového oleje, protože se předpokládá, že kočkovité šelmy jejich vůni „nemají rády“.

Odborník dodal: „Tyto vonné oleje jsou účinné nejméně dva týdny, a to i v dešti.

Pokud se očekává déšť a vy zjistíte, že kočky stále dělají nepořádek na vaší zahradě a poškozují ji, můžete použít podobnou metodu s lahvemi s vodou.

Do boku prázdné plastové láhve vyvrtejte několik otvorů a poté do ní vložte několik čajových sáčků. Lahve umístěte na zahradu a zápach čajových sáčků bude prosakovat otvory, ale plast je ochrání.

Důležité je, aby metody byly přírodní, aby nedošlo k poškození zvířat, takže rostliny mohou být užitečné. Říká se, že kočkovité šelmy nemají rády vůni levandule a je mnohem méně pravděpodobné, že budou zahradu používat jako toaletu, pokud je tato květina v jejich okolí. Dbejte na to, abyste květiny vysazovali blízko sebe, zejména podél okrajů, nebo jednoduše v určitých částech zahrady vysazujte mnoho rostlin vedle sebe.

Královská zahradnická společnost (RHS) uvádí, že hustě osázené okraje jsou pro zvířata „méně atraktivní“. Je to proto, že kočky a jiná zvířata nemají hladkou půdu, do které by se mohly snadno zahrabat.

Leave a Response