Blog

Triky zahrádkářů pro úspěšnou sklizeň rajčat

81views

Dobrá úroda rajčat závisí na mnoha faktorech, ale dobří zahradníci odhalují svá tajemství, abyste mohli být úspěšní i vy. Ještě před výsadbou existují jemnosti, díky kterým se můžete těšit ze zdravé a bohaté úrody.

Tajemství dobré úrody rajčat

Výběr správné odrůdy

Pro některé zahrádkáře je to samozřejmé, ale ostatní musí vědět, že výběr odrůdy pro vaše podnebí je velmi důležitý. Do oblastí s kratší vegetační dobou vybírejte odrůdy pro chladné klima a do velmi teplých oblastí odrůdy pro teplé klima. Existují odrůdy, které jsou náchylnější k chorobám, i ty, které slibují dobrou odolnost vůči chorobám, jako je například plíseň.

Zajistěte teplo a světlo

Rajčata mají raději více tepla, ale dávejte pozor, abyste je nevysadili do země příliš brzy. Teplota půdy by se měla trvale pohybovat mezi 15° a 18°. Několik týdnů předtím zahřejte půdu černým igelitem a sazenice chraňte před chladem plachtami nebo řádkovými kryty.

Rajčata mají také ráda plné slunce, proto jim dopřejte alespoň 6-8 hodin slunečního svitu denně. Sluneční světlo je jako voda, kterou nasají a vytvoří více plodů.

Správné podmínky pro pěstování

Před výsadbou přidejte organickou hmotu. Kvalitní zahradní kompost nebo dobře shnilý hnůj, který se hojně aplikuje, může poskytnout dostatek živin na celou sezónu a pomůže udržet vláhu. Rostliny se tak dobře vyrovnají s letními vedry.

Rostliny rajčat potřebují také prostor. Ten jim poskytne prostor pro růst a podpoří dobré proudění vzduchu mezi rostlinami, což by mělo přispět ke snížení nebezpečí výskytu chorob.

Sázejte hluboko a poskytněte oporu

Většina rostlin by měla být vysazena do stejné hloubky, v jaké rostla jako sazenice nebo mladá rostlina. To však neplatí pro rajčata.

Při výsadbě rajčat je sázejte o něco hlouběji, než přišla do květináče, až po několik spodních listů. Rajčata koření podél stonků, takže jim to pomůže vytvořit silnější kořeny.

Leave a Response