Blog

Užitečné! Chyba klimatizace, kterou v zimě dělá každý

61views

Mnoho uživatelů se při používání klimatizace v zimě dopouští jedné velké chyby, a to špatného nastavení teploty. Výsledkem je, že spotřebič nepracuje efektivně – místnost není dobře vyhřátá a životnost klimatizačního systému se výrazně zkracuje. Tajemství spočívá v nastavení správného teplotního režimu.

Na jakou teplotu by měla klimatizace běžet při nízkých teplotách?

Pokud je venku zima, neměli byste vytápění místnosti zapínat na více než +24°. Při teplotách pod bodem mrazu by měl být spotřebič nastaven na hodnotu v rozmezí 20-22 stupňů. V opačném případě nebude pracovat efektivně kvůli velkému teplotnímu rozdílu mezi venkovní teplotou a teplotou nastavenou na spotřebiči.

Chcete-li zjistit, při jakých teplotách můžete nebo nemůžete klimatizační systém v zimě používat, musíte se podívat do technického listu modelu. Nejčastěji tam najdete hranici -7 °C až -15 °C. O těchto ukazatelích je lepší se informovat již při nákupu jednotky. Pokud již máte klimatizaci nainstalovanou a má funkci vytápění, je třeba si zapamatovat jednoduchá pravidla:

  • Pokud je venkovní teplota -5 °C až +5 °C, můžete přístroj bez obav zapnout;
  • Když venkovní teplota klesne pod -5°C, je lepší se nejprve podívat do návodu a pochopit možnosti vašeho topného zařízení;

Pokud venkovní teplota neklesla pod hodnotu uvedenou v návodu a zapnuli jste klimatizaci pro vytápění, pak mějte na paměti, že když se venku ochladí, zařízení potřebuje asi 15 minut, aby začalo uvolňovat teplo do místnosti. Pokud se tak nestane nebo se na displeji zobrazí chybový kód, pak je možné, že klimatizace bude potřebovat odbornou diagnostiku a opravu.

Možné problémy při nesprávném používání

Pokud zapnete klimatizaci, když je venkovní teplota nižší než teplota uvedená v jejím návodu, pak:

  • Za prvé, topný výkon bude mnohem nižší než obvykle;
  • Za druhé, hrozí nebezpečí vzniku námrazy na kondenzátoru a celém odvodňovacím systému a klimatizace jednoduše selže.

Příprava klimatizace na zimu

Jednoduchá preventivní opatření vám pomohou připravit zařízení na zimu a vyhnout se poruchám a nákladným opravám.

Prvním krokem je vysušení spotřebiče, který je umístěn v místnosti, od nahromaděného kondenzátu: nejprve se zapne režim chlazení a po krátké době se zapne režim vytápění. Poté se při vypnutém zařízení provede vyčištění vestavěných filtrů od nečistot a prachu.

Více informací:

Leave a Response