Blog

Zalévání rajčat jen jednou týdně i v horku – zde je tajemství

81views

Pravidelné zalévání , zejména v horku, je důležitým krokem k podpoře růstu a vývoje rostlin, což má následně vliv na úrodu. Existuje však několik chytrých triků, kterými můžete spotřebu vody i četnost zalévání co nejvíce snížit, a přesto dosáhnout bohaté úrody. Zde je tajemství zkušených zahradníků – díky jednomu triku zalévají rajčata jen jednou týdně, a to i v horku.

Zalévání rajčat – tajemství zkušených zahradníků

Zkušení zahradníci obvykle doporučují zalévat rajčata alespoň jednou za dva dny, když začnou opravdová letní vedra. Ve skutečnosti se však nadměrné spotřebě vody a zvýšené námaze lze vyhnout následujícím způsobem.

K tomuto účelu vám pomůže mulč, který si můžete vyrobit z obyčejné trávy rostoucí na vaší zahradě. Jako suroviny můžete použít seno, piliny, jehličí, kůru stromů atd. Vrstva organických zbytků zabraňuje odpařování vlhkosti a také brání růstu plevelů, které rajčatům kradou cennou vláhu. V ideálním případě by vrstva mulče měla mít alespoň 10 cm.

Rajčata, která plánujete pěstovat pod mulčem, je třeba zalévat třikrát – při výsadbě sazenic, třetí den po výsadbě venku a před mulčováním. Při třetím zalévání se nejprve navlhčí půda, poté se položí organická hmota a znovu se zalévá na mulč. Pro kontrolu je nutné jednou týdně nadzvednout vrstvu rostlin a ujistit se, že je půda vlhká. Pokud půda přece jen vyschne, je třeba ji důkladně zalít a zvýšit vrstvu organické hmoty.

Četnost zalévání rajčat pěstovaných bez mulče závisí na mnoha faktorech – stáří, teplotě vzduchu, množství srážek v oblasti na podzim, v zimě a na jaře minulého roku. Dokonce i různé odrůdy rajčat vyžadují různé množství vody.

Kolikrát byste měli rajčata zalévat?

Jak rostou a vyvíjejí se, rostlina sama prozradí, kdy potřebuje zalít. Pokud se plody přestanou zvětšovat, květy opadají, listy vadnou a scvrkávají se do trubky, okamžitě půdu navlhčete. Nelijte velké množství vody najednou – přeživší rajčata by popraskala a převrátila se. Je lepší to udělat až po 2 dnech.

Pokud rajčata nabyla impozantní velikosti, ale nezčervenají, výška keře přesahuje ukazatele pro tuto odrůdu, výhony aktivně rostou, ale vytvořil se pouze spodní trs plodů, důvodem je zřejmě nadměrné zalévání. Je nutné ponechat rostliny bez vody po dobu 7-10 dnů, odříznout všechny spodní listy, odstranit svazky, svázat výhony tak, aby se nedotýkaly. Přemokření je nebezpečné kvůli pozdnímu onemocnění.

Leave a Response