Blog

Zde je návod, jak naložit s pivoňkami po odkvětu, abyste měli příští rok mnohem hezčí květy.

89views

Do čeledi pivoňkovitých patří asi 35 různých druhů, včetně bylinných, dřevnatějících a polodřevnatých odrůd, z nichž některé jsou plně zimovzdorné, zatímco jiné jsou citlivější na mráz. Tyto pomalu rostoucí, dlouhověké rostliny, které se snadno udržují, vykazují rok co rok bohaté kvetení, pokud se o ně po odkvětu dobře pečuje. Přečtěte si, co dělat koncem jara a začátkem léta, když pivoňky kvetou, a na co si dát pozor na podzim.

Keře pivoněk se koncem jara a začátkem léta obvykle pyšní květy po dobu čtyř až šesti týdnů a nejdéle ze všech vydrží svěží – některé květy vydrží až 10-12 dní. Nejdůležitější je však, když květy začnou vadnout.

Odstranění zvadlých květin: Jakmile květy pivoňky začnou vadnout, je třeba je z rostliny okamžitě odstranit. Je to důležité nejen z estetických důvodů, ale také proto, aby se rostlina mohla soustředit na kvetení v následujícím roce. Bez odstranění vadnoucích květů by rostlina zbytečně plýtvala živinami.

Odkvetlé květy vždy odstřihněte čistými a ostrými nůžkami, abyste snížili riziko infekce. Důležité je odstřihnout odkvetlé květní hlávky až k prvním listům, ale silný řez odložte až na podzim, protože rostlina potřebuje listy pro další příjem živin.

Hospodaření s živinami pro pivoňky: Pivoňky potřebují k bohatému kvetení další živiny a pro jejich výživu jsou rozhodující dvě období: brzy na jaře, před kvetením, a v létě, po odkvětu. Aplikace živin brzy na jaře podpoří kvetení a měla by být zahájena, jakmile se objeví výhonky keřů.

Přihnojování po odkvětu pomáhá rostlině rychle se zotavit a dodává jí živiny potřebné pro následující rok.

Nejlepšími přírodními živinami pro pivoňky jsou kompost a kostní moučka. Kostní moučka napomáhá rozvoji kořenů, zatímco kompost poskytuje řadu živin.

Pokud používáte granulované hnojivo, zvolte produkt s nízkým obsahem dusíku. Pro pivoňky je ideální hnojivo s poměrem 5(N)-10(K)-10(P).

Výsadba, přesazování a dělení keřů pivoněk: Je důležité vědět, že pivoňky by se nikdy neměly přesazovat ihned po odkvětu. Nejvhodnější dobou pro výsadbu, přesazování a dělení větších keřů je podzim. Lze je vysadit i na jaře, ale v takovém případě nečekejte květy hned první rok.

Pivoňky vysazené na podzim budou mít dostatek času zakořenit před příchodem mrazů a mohou vykvést následující jaro.

Pozdně podzimní péče: Po prvních silných mrazech listy pivoňkových keřů odumírají a rostlina by se měla seříznout. Stonky seřízněte několik centimetrů nad zemí a půdu u báze keřů pokryjte vrstvou mulče, abyste je ochránili před zimními mrazy.

 

Leave a Response