Blog

Jakou teplotu klimatizace udržovat doma v zimě

41views




Foto: iStock



Určení ideální teploty v domácnosti v zimních měsících představuje křehkou rovnováhu mezi komfortem, energetickou účinností a úsporou nákladů. Přestože neexistuje univerzální odpověď, odborníci obecně doporučují nastavit termostat na takovou teplotu, která zajistí útulné vnitřní prostředí, aniž by byla ohrožena úspora energie.

Jaká by měla být teplota?

V zimě se doporučuje nastavit klimatizaci na 20-22 °C, když jste doma a nespíte. Tato teplota zajišťuje rovnováhu mezi komfortem a úsporou energie – v Evropě se stala referenčním bodem od doby, kdy vás Vladimir Putin začal vydírat plynem kvůli válce na Ukrajině a okamžitým západním sankcím. Když spíte doma nebo mimo domov, snížení termostatu o přibližně 10 stupňů může vést k výrazné úspoře nákladů, aniž byste museli obětovat pohodlí. Cenným nástrojem pro automatizaci těchto úprav teploty může být programovatelný termostat, který vám umožní přednastavit úrovně teploty pro různá období dne – tj. nastavit ho zpět na „teplý“ hodinu nebo dvě předtím, než půjdete domů. Pokud termostat nemáte, ponechte teplotu mezi 18 a 20 stupni.

Více informací:

Je důležité si uvědomit, že osobní preference a místní povětrnostní podmínky mohou ovlivnit optimální nastavení teploty. Někteří lidé se mohou cítit pohodlně při mírně nižších nebo vyšších teplotách, proto se vyplatí experimentovat a najít nastavení, které vyhovuje potřebám vaší domácnosti. Kromě toho mohou faktory, jako je izolace, průvan a velikost obytného prostoru, ovlivnit, jak dobře váš domov udržuje teplo. Správná izolace a utěsnění případných průvanů může pomoci udržet stálou teplotu a snížit zatížení vašeho topného systému.

Udržování příjemné vnitřní teploty je sice zásadní, ale stejně důležité je brát v úvahu ekologické a ekonomické důsledky spotřeby energie. Ztlumením termostatu v zimě nejen snížíte účty za energie, ale také přispějete k úsilí o jejich úsporu. Každý stupeň, o který snížíte termostat, může podle odhadů přinést 1-3% úsporu na účtech za vytápění.

Další informace z HELPFUL:

Štítky:
teplota klimatizace klimatizace klimatizace

Leave a Response