Blog

Kolik elektřiny spotřebuje klimatizace v zimě?

46views

Již jsme vstoupili do zimní topné sezóny a stále více se spoléháme na vytápění našimi domácími klimatizacemi. Náklady na elektřinu rostou a my máme stále větší problém vyjít s měsíčním rodinným rozpočtem. Pro jeho optimalizaci je velmi důležité vědět, kolik klimatizace v zimě utratí. Následujícími řádky se vám pokusíme pomoci s několika dalšími informacemi. Množství elektřiny, které klimatizace v zimě spotřebuje, závisí na několika klíčových faktorech:

* provozní režim
Pokud klimatizace pracuje v režimu „vytápění“, využívá elektřinu k přeměně tepla z venkovního vzduchu nebo jiného zdroje a k vytápění vnitřního prostoru.

* energetická účinnost
Různé značky a modely klimatizací mají různou účinnost. V současné době jsou k dispozici novější modely, které spotřebovávají méně elektřiny.

* Izolace místnosti
Izolace budovy ovlivňuje množství energie potřebné na vytápění. Dobrá izolace udržuje teplo v místnosti a snižuje potřebu neustále zapínat klimatizaci.

* venkovní klimatické podmínky
Venkovní teplota a vlhkost také ovlivňují provoz klimatizace.

* plocha místnosti
Pro spotřebu elektřiny je důležitá také velikost vytápěné místnosti.

Energetická účinnost klimatizace se měří podle norem, které se v jednotlivých zemích liší. Na topném tělese je energetický štítek, který udává jeho energetickou účinnost s informacemi o energetické třídě jeho funkcí chlazení a vytápění a údaji o jeho hodinové nebo roční spotřebě energie.
V mnoha zemích se energetická účinnost klimatizačního zařízení hodnotí pomocí písmenného systému, kde „A“ je nejúčinnější třída a písmena pod ní (B, C, D atd.) označují nižší účinnost.

V zimě běží kompresory standardních klimatizací po dobu, kdy jsou zapnuté, na stejný výkon, čímž se zvyšuje spotřeba elektrické energie. Odborníci proto doporučují, abyste si mezi invertorovými klimatizacemi vybrali klimatizaci střední nebo prémiové třídy od osvědčených výrobců na trhu. Nejúspornější modely klimatizací jsou hyperinvertorové. Jejich koeficienty přeměny energie jsou nejvyšší SCOP a SEER.

Koeficienty pro měření energetické účinnosti klimatizačního zařízení

Koeficienty COP, EER, SCOP a SEER udávají poměr energetického výkonu v režimu vytápění nebo chlazení k množství spotřebované elektrické energie.
COP – součinitel výkonu tepelných čerpadel.
ERR – koeficient energetické účinnosti klimatizačních zařízení.
SEER – sezónní poměr energetické účinnosti klimatizací
SCOP – sezónní topný faktor tepelných čerpadel.

SOR a ERR jsou měřítkem účinnosti konkrétních chladicích nebo topných jednotek, zatímco SEER a SCOP odrážejí skutečnou sezónní spotřebu energie klimatizačního systému při denním používání a v delším časovém období.

Průměrná spotřeba hyperinvertorového klimatizačního zařízení

Průměrná spotřeba hyperinvertorového klimatizačního zařízení v režimu vytápění je nižší než 0,99 kW. V zimě činí průměrné měsíční náklady na tento typ klimatizace pro místnost o rozloze přibližně 25 m2 za standardních podmínek přibližně 35 lv. Hyperinvertorové klimatizace jsou velmi špičkové stroje, které mohou pracovat při nízkých teplotách pod bodem mrazu a přinášejí velké úspory elektrické energie. Počáteční investice do hyperinvertorů je vyšší, ale časem se vrátí.

Leave a Response