Blog

Nejlepší hnojivo pro první hnojení rajčat a okurek na zahradě

81views

Na začátku léta okurky a potřebují živiny. První hnojení po přesazení sazenic na trvalé stanoviště je nesmírně důležité. V tomto období rostliny vytvářejí základ pro budoucí sklizeň. Hnojivo pomůže okurkám a rajčatům překonat toto období snadněji a rychleji. A také zajistí bohatší úrodu obou plodin.

První hnojení okurek a rajčat – které je nejlepší hnojivo

Základem roztoku je kyselina boritá. Na každý litr vody budete potřebovat 1 g přípravku. Kyselina boritá je mírně rozpustná ve studené vodě. Je lepší vzít malé množství horké kapaliny a pak vzniklý roztok smíchat s doporučeným množstvím vody. Pro zlepšení účinnosti můžete přidat jakýkoli humát – 1 ml na 1 litr vody.

Hnojivo je lepší aplikovat na listy, ale můžete zalévat i u kořene. Přípravek se používá jednou za 7-10 dní.

Pokud je roztok aplikován u kořene, měla by být půda vlhká. Pokud je půda suchá, je důležité ji nejprve zalít čistou vodou a pak teprve hnojit.

Hnojení rajčat

Rajčatům, bez ohledu na jejich stáří (sazenice nebo dospělé rostliny), prospívá hnojení popelem.

Hnojení popelem přináší sazenicím rajčat nesporné výhody. Roztok popela lze připravit podle dvou receptů: 1 polévkovou lžíci popela zředit 2 litry horké vody a nechat 24 hodin působit, nebo nechat 100 g popela 2-3 dny působit v kbelíku se studenou vodou, poté roztok scedit a použít jako tekuté hnojivo pro sazenice i dospělé rostliny.

Kvasnice jsou produktem bohatým na bílkoviny, aminokyseliny, organické železo a stopové prvky. Proto lze kvasnice použít také jako účinné hnojivo pro sazenice rajčat. Takové hnojivo samozřejmě nemůže zcela nahradit minerální komplexy. Pro větší účinnost se doporučuje roztok kvasnic – 10 g suchých kvasnic na 10 l vody – můžete přidat šálek dřevěného popela a 5 lžic cukru. Výsledná směs se naředí v poměru 1:10 a sazenice se zalévají z cedníku, ale ne ke kořenům, ale kolem rostliny.


Leave a Response