Blog

Nebudete věřit, za co turisté v Chorvatsku dostanou pokutu 100 €

93views

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi i Slováci každoročně jezdí na letní dovolenou. Doba se však mění, takže už to není nějaká módní záležitost, protože je to levné. Naopak, nyní je to jedna z nejdražších zemí v Evropě, kam se turisté v létě vydávají. Je to samozřejmě dáno i individuálním modelem turistiky, kdy se platí zvlášť za ubytování a zvlášť za stravu, což je velmi drahé. Naproti tomu v Řecku, Turecku nebo Španělsku dostanete vše v jednom balíčku od cestovní kanceláře.

Dožene vás to

Slováci i Češi si však v dnešní době za Chorvatsko rádi připlatí, protože zjistili, že země má opravdu co nabídnout, a to i za přemrštěné ceny. Svědčí o tom i stále rostoucí turistický ruch ze západních zemí, jako je Německo a Velká Británie. Ukazuje se však, že ne všichni místní obyvatelé jsou z toho nadšeni. Určitě jsou nadšeni ti, kteří pronajímají byty nebo provozují restaurace. Ale lidé, kteří žijí ve městech, kam každoročně proudí davy turistů, dost trpí.

Chorvatsko proto zavedlo několik zákonů, které mají zabránit svévolnému chování turistů. Mnoho měst má vlastní vyhlášky. Jednou z nejkontroverznějších, která platí na několika místech, je vyhláška proti nahotě.

Její název je zavádějící. Přestupkem je již procházka po městě v plavkách. Nyní na to doplatila skupina českých turistů, kteří navštívili Split. „Byli jsme na městské pláži a chtěli jsme si něco koupit v obchodě, tak jsme tam šli v plavkách. Někdo ale zavolal policii, která k nám přiběhla a řekla nám, že takhle nesmíme chodit,“ říká Magdalena, studentka z Prahy. „Chtěli nám dát pokutu 100 eur za každou, ale nakonec jsme se dohodli na 20 eurech, ale i to je velmi nepříjemné.“

Neměli o tom ani tušení

O takovém nařízení neměli tušení. „Místní obyvatelé nám poté řekli, že je to tak už dva roky. Město bylo plné turistů v plavkách a už to nebylo možné. Svým způsobem to chápu, ale člověka na dovolené to opravdu nenapadne,“ vysvětluje turista.

Nejde však jen o tento problém. Existují i další předpisy, které je třeba dodržovat. V mnoha městech například není možné pít alkohol na veřejnosti, což se v minulosti dělo ve velkém měřítku a muselo to být omezeno. Pokutu až 150 eur můžete dostat také v případě, že na veřejnosti zvracíte. V Chorvatsku si s tím nikdo příliš hlavu neláme.

Leave a Response